“Vahalis de Waal is, het water dat al jaren stroomt langs Mispelgat. Fataal is, als ‘t waar is, dat water zal veranderen in bier.”

Dit zijn de eerste regels van het ‘Vahalislied’ dat de raad van elf begin jaren tachtig heeft uitgebracht op single.

Sinds 1984 is Vahalis voor Mispelgat meer dan een oude benaming voor rivier de Waal.

‘De Vahalis’ is namelijk een door Anna van der Horst ontworpen beeltenis van de Waalgodin. Anna heeft haar in januari 1984 in Restaurant de Verdraag­zaamheid overhandigd aan Prins Maerten V, zijn Raad van Elf en het bestuur van De Walle­pikkers. Sindsdien is het een (ieder jaar opnieuw) fel begeerde wisseltrofee voor de wagen­bouwers geworden. De winnende wagen­groep mag haar vanaf de prijsuitreiking op Carnavals­zaterdag beschermen en als een trotse huisvader of huismoeder bewaren, bewaken en voor onheil behoeden tot het Bouwersbal van het daaropvolgende Carnaval.

Het Bouwersbal wordt traditiegetrouw veertien dagen voor Carnaval gehouden, dus de Vahalis verblijft 50 weken per jaar in het huis van een Mispelgatse bouwer en slechts twee weken per jaar bij een bestuurslid van C.V. de Wallepikkers.

In 2015 won C.V. de Keinderkupkes voor de 3e maal op rij de eerste plaats bij de wagengroepen en dan mag je de wisselprijs houden. Echter… dat geldt niet voor de originele Vahalis. Deze dame wisselt namelijk eeuwig. Prins Maerten XV heeft daarom een kleinere versie van het origineel laten maken en deze op het Bouwersbal 2016 overhandigd aan C.V. de Keinderkupkes.

Op dit moment verblijft Vahalis bij een van de leden van C.V. de Bierbubbels, de winnaar van de optocht 2020. Vanwege corona zal Vahalis voor het eerst in al die jaren niet teruggegeven worden op het Bouwersbal maar op een later moment. Tot die tijd is zij bij de Bierbubbels in veilige handen.

Carnavalslied Raad van Elf

Refrein:
Vahalis, de Waal is
Het water dat al jaren stroomt langs Mispelgat
Fataal is als ’t waar is
Dat water zal veranderen in bier.

Couplet:
Dan zeg ik tegen jou
Gooi het maar in mijn pet
Wat kan het mij toch schelen
Dan heb ik dubb’le pret!
Dus pak ik er nog eentje,
Wat smaakt ie toch weer goed
‘kHeb lak aan alle sores
De Carnaval is goed!
Refrein 2x

Couplet:
Dan pak ik er nog eentje
En zeg: Bekijk het maar
Ik ga nu lekker feesten
Mijn pilsje staat al klaar!
‘tZal mij een zorg wezen,
Er is zoveel dat moet
‘kHeb lak aan alle sores
De Carnaval is goed!

Refrein 2x

Nog maar

  • 00dagen
  • 00uren
  • 00minuten

tot carnaval!!

© copyright C.V. De Wallepikkers

Deze website werd gerealiseerd door MarianMaakt / Fotografie Fotolux