Prinses Florianne I

Lieve Mispelgatters,

Dit is waarschijnlijk een heel ander bericht dan je van te voren gedacht had te lezen. Want in tegenstelling tot een nieuwe of bekende Prins Maerten staat er dit jaar voor het eerst een Prinses voor ieders neus. En hoe begin je dan als eerste Prinses je eigen stukje in de Mispelgatkoerier? Iets over veranderingen lijkt in ieder geval hetgeen waar we niet omheen kunnen. Want dat er hier­mee dingen anders zijn/gaan, dat is voor velen al wel duidelijk.

Voor mij is één van de belangrijkste waarden van carnaval, dat het echt een feest ván en vóór iedereen is.

Een moment waarop je het goede in ieder ziet, waarop je met iedereen een praatje kan maken en een tijd waarin iedereen aardig is. Je ouwehoert wat met elkaar, zingt mee met een lied, drinkt een biertje samen en omhelst elkaar net een keertje extra. Wie of wat je ook bent: arm, rijk, jong, oud, vrouw, man of X, je mag er zijn en je doet ertoe!

Daarom is het in mijn ogen echt tijd dat dit ook in de raad zichtbaar wordt. Met trots ben ik dan ook het gezicht van deze verandering. En ik hoop dat jij, na carnaval 2023, de veranderingen net zo in jouw hart kunt sluiten als ik dat nu doe.

Laat ik me eerst eens voorstellen: ik ben Floortje van den Heuvel, geboren en getogen Bommelaar, moeder van Saar (6) en Moos (3) en samen met Bart. Met 16 februari 1990 als mijn geboorte­dag, vierde ik mijn eerste carnaval in Mispelgat toen ik 8 dagen oud was. Dochter van twee ouders die ieder jaar trouw de optocht meeliepen bij de Bollebozen en mij van kleins af aan op sleeptouw namen tijdens deze vier magische dagen.

Carnaval is mij dus ook met de paplepel ingegoten. Ik weet nog dat ik m’n ogen uitkeek als ik op de vensterbank van De Verdraagzaamheid werd gezet om zo de vrolijk lallende volwassen te aanschouwen. En ik kan me het rondlopen tussen de benen van menig Mispelgatter in de sporthal nog goed voor de geest halen, omhoog kijkend of ik mijn ouders alweer gevonden had. Met kindercarnaval op de Franciscusschool en het welbekende rondjes lopen in de Orion, groeide ik langzaam naar het volwassen carnaval. In mijn puberjaren maakte ik op zater­dag een uitstapje naar Lorredurp, om daar met jeugd­vriendinnen de optocht mee te lopen. Vanaf mijn twintiger jaren zwerf ik met carnaval door Mispelgat, op de vensterbanken van De Spin en De Verdraag­zaamheid, hossend door Het Hof en springend door de tent om zo overal de gezelligheid mee te pakken. Sinds 2015 mag ik mezelf met trots lid van De Superloopgroep noemen en heb je mij dus al eens kunnen bewonderen tijdens de Mispelgatse optocht.

Met een Prinses is het ook tijd voor een nieuwe naam. Maerten is al sinds jaar en dag de Prinsen­naam van Mispelgat, maar hoe heet dan de eerste Prinses? Met trots draag ik en na mij volgende Prinsessen, de naam Prinses Florianne. Vernoemd naar mijn oma Ria van den Heuvel, die in Mispelgat als eerste is begonnen met het opzetten van een carnavalsviering voor de jeugd. Voordat CV de Wallepikkers bestond en voordat dit bestuursmatig geheel een mannenwereld werd, was zij vooruitstrevend én initiatiefneemster. Het carnavalshart heb ik dus echt niet van een vreemde. De vrouwennaam op deze manier mogen doorgeven vind ik dan ook een waar genoegen.

Dit jaar vieren we na twee coronajaren voor het eerst weer echt carnaval als vanouds, mét optocht en mét tent. Maar toch wel anders dan we de afgelopen jaren gewend waren, namelijk zonder de eerder bekende Raad van XI en zonder de Poorterij. Tradities waar verandering in zit, maar die tegelijkertijd ook blijven. Zoals er meer tradities dit jaar misschien net een beetje anders zullen zijn. Tradities die voor mij echt deel uit moeten maken van het carnaval, maar die ook zeker mee mogen veranderen met de tijd en met het carnaval zoals dat in Mispelgat is. Want je mag je op een zeker moment met elkaar afvragen waarom dingen gaan zoals ze gaan. Als je daar geen zinnig antwoord meer op kan vinden, of er geen animo meer voor is, dan is het tijd om daarvoor net een andere weg te kiezen.

Natuurlijk met respect voor alle tradities die het carnaval rijk is en met aandacht voor elkaar, op een manier waarop we het carnaval nog heel lang door kunnen blijven geven aan generaties onder ons. Want als we één ding met elkaar in Mispelgat heel graag willen, is het dat er hier altijd carnaval mag blijven bestaan. Ik geniet namelijk, net zoals jij misschien, enorm van het doorgeven van het carnavalsgevoel aan mijn kinderen. Ik hoop van harte dat zij dat later ook gewoon hier in ons mooie stadje weer door kunnen geven aan hun kinderen. Carnaval van iedereen, voor iedereen, voor altijd!

En daarom is het motto dit jaar ook zo mooi, want als je hier (kort of al langer) carnaval viert dan voel je het ook echt: Mispelgat zit in oe hart!

Ik verheug mij op een onvergetelijk carnaval met mijn eigen Superraad van XI, mijn eigen maatjes waar ik de afgelopen jaren lief en leed mee heb gedeeld. Ik geloof erin dat een raad heel goed werkt als je elkaar kent en op elkaar ingespeeld bent en dat zijn we zeker. Dus ik weet dat zij deze rol dan ook Super zullen dragen. Bovenal kan ik deze rol natuurlijk niet vertolken zonder mijn Adjudant Maarten aan mijn zijde. Ja, Adjudant Maarten en niet Prins Maerten, om het nog een beetje makkelijk te houden ;). Altijd al vijf dagen mezelf helemaal onderdompelen in het heerlijke gevoel van dit kei mooie feest, dat zal dit jaar alleen maar meer zijn als Prinses Florianne I. Want carnaval is een gevoel en niet ‘gewoon een feestje’. Het is samenkomen, het leven vieren, het zit écht van binnen… in oe hart! Ik wens alle optocht deelnemers heul veul leut met het eindelijk weer een optocht mogen neerzetten met elkaar, geniet ervan! En voor iedere Mispelgatter: een magisch mooi carnavalsjaar. Vereerd dat ik deze rol op me mag nemen, hoop ik jullie allemaal te zien stralen, genieten en feesten ergens in Mispelgat. En kom dan vooral even met me proosten! 😉

Alaaf Alaaf Alaaf,
Prinses Florianne I
Floortje van den Heuvel

Nog maar

  • 00dagen
  • 00uren
  • 00minuten

tot carnaval!!

© copyright C.V. De Wallepikkers

Deze website werd gerealiseerd door MarianMaakt / Fotografie Fotolux